Hypotheek berekenen: Hoeveel maximaal lenen? : NN (2024)

  • Snel en simpel weten hoeveel hypotheek je nodig hebt en kunt krijgen
  • Inzicht in je bruto maandlasten voor de hypotheek en benodigd eigen geld
  • Kosten voor de aankoop van je huis handig op een rij

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wat kan ik lenen als ik een huis wil kopen? Deze vraag leeft bij bijna iedereen die een huis wil kopen. Starters, jonge stellen, alleenstaanden, ondernemers, zzp'ers, flexwerkers, medici, noem maar op.

Heb je het huis van je dromen gevonden en wil je het huis kopen? Of ben je nog op zoek en wil je je hypotheek berekenen? Bereken online met de rekentool eenvoudig hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook weet je meteen de geschatte bruto maandlasten.

Hoe berekenen we je maximale hypotheek?

Om te berekenen wat je maximale hypotheek is, kijken we naar:

Je bruto (jaar)inkomen

Dit is jouw inkomen in een kalenderjaar vóór aftrek van loon- en/of inkomstenbelasting. Exclusief de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) en inclusief vakantiegeld, 13e maand en vaste toeslagen.

Dit zijn de maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld het aflossen van je studieschuld of het betalen van alimentatie. Ook alle leningen en kredietlimieten die bij het BKR geregistreerd staan vallen onder deze financiële verplichtingen. Denk ook aan bijkomende kosten van een doorlopend krediet of de toestelkosten voor je mobiel.

De woning die je op het oog hebt

De hoogte van je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Je kunt meer lenen als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor je huis.

Je eigen middelen

Dit is het bedrag dat je aan eigen geld kunt besteden voor de aankoop van de woning. Dit kan spaargeld zijn, maar ook de verwachte overwaarde van je huidige huis.

De hypotheekvorm

Kies je (samen) voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Hoelang is je rentevaste periode? En welk rentepercentage hoort hierbij? Alle antwoorden op deze vragen hebben invloed op hoeveel je kunt lenen.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je vaak eigen geld nodig. Daarvoor kun je spaargeld gebruiken, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Een adviseur weet er meer over en kan je hierbij helpen.

Een schenking vragen

Je kunt je omgeving vragen om een eenmalig belastingvrije schenking te doen. Op de website van de Belastingdienst zie je in welke situatie je aan welke voorwaarden moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Overwaarde benutten

Koop je binnen drie jaar een ander huis? En heb je overwaarde? Dan moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Dit heet de bijleenregeling.

Doe je dit niet of niet volledig, dan is er in zoverre sprake van een lening in box 3. De rente over die lening kun je niet aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vind je op de site van de Belastingdienst.

Hypotheek berekenen & bruto maandlasten

Bij het berekenen van je maximale hypotheek zie je ook de bijbehorende bruto maandlasten. Dit bedrag betaal je elke maand voor je hypotheek aan je geldverstrekker. Het bedrag dat we berekenen bestaat uit rente en aflossing, omdat je in de online rekentool alleen kunt kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Je netto maandlasten zijn meestal lager, want je kunt hypotheekrente (onder voorwaarden) aftrekken voor de inkomstenbelasting. Het fiscaal voordeel van de aftrek is in de afgelopen jaren gedaald. In 2024 is het maximale belastingtarief waartegen je de hypotheekrente kunt aftrekken 36,97%.

De volgende stap: afspraak hypotheekadvies

Een huis kopen doe je niet elke dag. Koop je alleen of samen met je partner? Het hypotheekproces is voor veel huizenkopers onbekend terrein. Online je maximale hypotheek berekenen is een goede eerste stap.

Wil je meer weten over je opties? Maak dan een afspraak met een adviseur om samen je mogelijkheden voor een hypotheek te bespreken. De adviseur kan helpen met hypotheekadvies, gebaseerd op je persoonlijke situatie, wensen en (toekomst)plannen. En vertelt je meer over hoeveel je kunt lenen.

Ik wil een afspraak voor hypotheekadvies

Downloads

  • Kies de Hypotheek die bij u past (6,6 mb)
  • E-book Eerste huis kopen (3,1 mb)
  • E-book Ander huis kopen (2,9 mb)
  • E-book Een huis kopen als ondernemer (2,8 mb)
  • Stappenplan eerste huis kopen (1 mb)
  • Stappenplan Ander huis kopen (1,3 mb)
  • Stappenplan Huis kopen als ondernemer (2 mb)

Gerelateerde blogartikelen

  • Wat kan een hypotheekadviseur voor mij betekenen?
  • Hoe zit het met de maandlasten van je hypotheek?
  • Ja, je kunt een hypotheek afsluiten met een studieschuld!
  • Wat is Nationale Hypotheek Garantie?
  • Als alleenstaande een huis kopen?

Alle blogartikelen

Veelgestelde vragen

Ik wil mijn hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden. Wat kan ik maximaal lenen?

Als je niet verhuist maar je hypotheek wilt oversluiten, bereken je snel en eenvoudig wat je maximaal kunt lenen. Je vult bij ‘Verwachte koopsom’ het bedrag in dat je denkt dat je woning op dit moment waard is. Met de kosten die je eventueel hebt om je huidige hypotheek af te lossen kun je rekening houden als je bij de berekening je eigen middelen invult.

Ik verhuur een of meerdere woningen. Kan ik deze huurinkomsten meenemen bij de berekening van mijn maximale hypotheek voor de aanschaf van een nieuwe woning?

Als je een woning verhuurt, dan kun je de inkomsten uit verhuur voor 85% mee laten tellen in de maximale hypotheek berekening voor de aankoop van een nieuwe woning. Deze huurinkomsten worden vervolgens verminderd met de hypotheeklasten van de verhuurde woning. Verder gelden de volgende voorwaarden bij het meenemen van huurinkomsten:

  • De huurinkomsten en eventuele hypotheeklasten moeten worden aangetoond;
  • De huurinkomsten worden op het moment van de aanvraag gedurende een periode van minimaal twee jaar ontvangen op een Nederlandse betaalrekening;
  • De huurinkomsten komen niet uit kamerverhuur of verhuur van short-stay (zoals Airbnb) of recreatiewoningen;
  • Je mag naast jouw eigen woning maximaal vier andere panden in bezit hebben (totaal in de aanvraag);
  • Je mag geen zakelijk verhuurd onroerend goed bezitten.

Let op: als je negatieve netto huurinkomsten hebt, brengen we die niet in mindering op jouw toetsinkomen. We tellen ze bij de beoordeling van de aanvraag mee als financiële verplichting.

Verder houden we bij het bepalen van het toetsinkomen rekening met de aangescherpte fiscale regels met betrekking tot de leegwaarderatio (verhouding tussen de WOZ-waarde en de huurprijs), het fictief rendement en de vermogensrendementsheffing.

Vraag je hypotheekadviseur hoe wij de huurinkomsten precies berekenen en welke mogelijkheden je hebt met je huurinkomsten voor de aankoop van een woning.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Hypotheek berekenen: Hoeveel maximaal lenen? : NN (1)

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Hypotheek berekenen: Hoeveel maximaal lenen? : NN (2)

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur

Hypotheek berekenen: Hoeveel maximaal lenen? : NN (2024)

FAQs

Hoe weet ik wat ik maximaal kan lenen? ›

Om uw maximale leenbedrag te kunnen berekenen, houdt de bank/kredietverstrekker rekening met uw uitgaven. Het is belangrijk dat u genoeg financiële ruimte heeft om de lening af te kunnen betalen. Omdat een koop- of huurhuis andere kosten met zich meebrengen, vragen we altijd naar uw woonsituatie.

Hoeveel mag je maximaal lenen als je een hypotheek neemt? ›

U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.

Wat kan ik maximaal lenen voor hypotheek? ›

Een overwaarde hypotheek financiert ongeveer 30% van de huidige woningwaarde minus de huidige hypotheekschuld, met een maximum van 75% van de woningwaarde.

Wat kun je maximaal lenen hypotheek? ›

Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen volgens de regels van de overheid. Met een hypotheek betaal je dus nooit de volledige aankoopprijs plus alle bijkomende kosten als je een eigen huis koopt. Je hebt altijd eigen geld nodig.

Hoe bereken ik mijn maximale leencapaciteit? ›

Maximale leencapaciteit berekenen

Ze gebruiken de leennormen van de VFN om je leencapaciteit, het bedrag wat je elke maand kunt besteden aan het aflossen van je lening te berekenen. Dit aflossingsbedrag wordt met 50% vermenigvuldigd; want ze gaan ervan uit dat je elke maand 2% van de lening moet kunnen aflossen.

Wat is het maximum bedrag dat je kan lenen? ›

Vanaf 1 januari 2020 mag je in beginsel maximaal nog tot 90% van de waarde van de woning lenen. Met andere woorden, je bent verplicht om een eigen inbreng te hebben als je een woning wil kopen of een hypotheeklening wil aangaan voor bijvoorbeeld een herfinanciering. Dat klinkt dus erg streng.

Hoeveel maximaal lenen 2024? ›

Hoeveel kan ik lenen? Hypotheekregels 2024. In 2024 kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je de bijkomende kosten, de kosten koper, van eigen geld moet betalen.

Hoe bereken je de maximale hypotheek? ›

Je maximale hypotheeklast is het bedrag dat je maximaal aan rente en aflossing mag betalen. Dit wordt berekend door de woonquote te vermenigvuldigen met jouw toetsinkomen. Om tot een bedrag per maand te komen wordt het gedeeld door 12.

Hoeveel hypotheek met 70000 bruto? ›

Hoogte hypotheek vs. maandlasten
Hoogte hypotheekBruto maandlastInkomen nodig om te kunnen financieren
€700,000.00€3,374.00€136,000.00
€800,000.00€3,856.00€156,000.00
€900,000.00€4,338.00€176,000.00
€1,000,000.00€4,820.00€197,000.00
6 more rows

Kun je hypotheek meenemen Nationale Nederlanden? ›

Huidige hypotheek meenemen of nieuwe hypotheek afsluiten? Je kunt je hypotheek van Nationale-Nederlanden mee verhuizen naar je nieuwe huis. Dit heet de meeneemregeling en betekent dat de rente voor de resterende rentevaste periode en het hypotheekbedrag gelijk blijven.

Wat kost 100.000 euro overwaarde opnemen? ›

100.000 euro overwaarde opnemen

Het opnemen van 100.000 euro aan overwaarde kost 473 euro bruto per maand. Dit is met een rente van 3,92% en een rentevastperiode van 10 jaar met een looptijd van 30 jaar.

Is het verstandig om maximaal te lenen? ›

Bij het afsluiten van een hypotheek is het aan te raden rekening te houden met de toekomstplannen. Wanneer de situatie veranderd door bijvoorbeeld kinderen of werkloosheid van een van de verdieners is het verstandig niet de maximale hypotheek af te sluiten en te kiezen voor lagere maandelijkse lasten.

Hoe krijg je een zo hoog mogelijke hypotheek? ›

Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen? Je kunt je hypotheek verhogen door een tweede hypotheek te nemen of door je hypotheek onderhands te verhogen. In beide gevallen heb je overwaarde op je woning nodig én moet je toetsinkomen voldoende zijn om de hogere hypotheek te kunnen dragen.

Kan je nog 100% lenen voor een huis? ›

Standaard kun je 90% van de aankoopprijs van je huis lenen, met een mogelijkheid om tot 100% te lenen als je een eerste keer koper bent. Maar als je al eerder een huis hebt gekocht, kun je slechts 80% van de aankoopprijs van het huis lenen. Iedere kredietgever wordt apart beoordeeld.

Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van 1 miljoen? ›

Geldverstrekkers willen de zekerheid dat dit geld wordt terugbetaald inclusief hypotheekrente. Het is in 2024 mogelijk om ongeveer 4.99 keer het bruto jaarinkomen te lenen. Dit betekent dat je dus 200.500 per jaar moet verdienen om een hypotheek van 1.000.000 euro af te kunnen sluiten.

Hoe kan je uitrekenen hoeveel je kan lenen? ›

Deel je inkomsten en uitgaven

Om te berekenen welk bedrag jij verantwoord kunt lenen, brengen we eerst je inkomsten uit werk en toeslagen in kaart. Bij je uitgaven kijken we vooral naar vaste lasten zoals een hypotheek, studieschuld en alimentatie. De balans tussen je inkomsten en uitgaven bepaalt jouw leenruimte.

Hoeveel mag je maximaal per maand lenen? ›

Studiefinanciering hbo en universiteit
ThuiswonendUitwonend
Aanvullende beurs maximaal€ 457,60€ 457,60
Rentedragende Lening€ 293,67€ 293,67
Collegegeldkrediet€ 210,83€ 210,83
Totaal studiefinanciering€ 1.083,43€ 1.264,49
2 more rows

Hoeveel moet je verdienen om 3 ton te kunnen lenen? ›

Voor een hypotheek van €300.000 heb je minimaal een bruto jaarinkomen nodig van €63.000 tot €66.500.

Hoeveel kan ik lenen met mijn salaris? ›

Je salaris wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot je hypotheek, dit wordt ook wel loan to income genoemd. Zo mag je hypotheek maximaal 4,5 keer je inkomen zijn. Verdien je 40.000 euro bruto per jaar? Dan kun je maximaal ongeveer 4,5 x 40.000 = 180.000 euro lenen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6077

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.